Johanna

Het Theaterstuk Johanna speelt zich af in jaren 50. De periode van de wederopbouw, maatschappelijke druk en conformiteit aan onze vertrouwde christelijke normen/waarden. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Doe wat er van je wordt verwacht.  Marieke voelt als loyale werknemer die druk bij de Haagbode, een plek waar ze al acht jaar werkt. Haar ontmoeting met Johanna verandert alles.  Gevoelens en emoties komen in het spel, die de maatschappij nog niet kan accepteren.

Het stuk gaat in op huidige thema’s zoals: homoseksualiteit, seksisme, persoonlijke groei en eigen identiteit. Rolpatronen worden doorbroken. Het theaterstuk Johanna neemt je mee in een verhaal door de tijd heen. Kan er liefde groeien in de grijze grauwe wereld die het toneelbeeld vormt van dit stuk? Kun je uit de routine en druk tot conformeren breken in een gehokte samenleving zoals toen, en misschien die van nu?

Johanna is geschreven vanuit een gevoel van maatschappelijke noodzaak voor representatie. Een verhaal geplaatst in het verleden om met het heden om te kunnen gaan.

Met speciale dank aan de cast van ‘Johanna’: Lotte Steerneman (Marieke), Lot Meijerink (Johanna), Patrick Kruijt (Joseph), Simone van der Lee (Nel), Jan-Willem Bastiaansen (Gerard), Gilliam van der Burg (Joris/Hendrik), Janine Garbode (Dirkje).

%d bloggers liken dit: